Topul producatorilor de utilaje de constructii din lume

Dupa o tendinta descendenta a vanzarilor de echipamente grele in ultimii ani, 2017 a atins tendinta cu o cifra totala de vanzari de 147,35 miliarde de euro. Aceasta a fost o imbunatatire fata de 117,52 miliarde de euro din 2016 – reprezentand o crestere de 21,5%. Desi cresterea este incurajatoare, aceasta este in continuare semnificativ mai mica decat cifra de vanzari din 2012 de 168,06 miliarde de euro.

Cine sunt liderii mondiali pe piata de utilaje pentru constructii?

LIEBHERR

Grupul Liebherr este un producator multinational de echipamente pentru constructii cu sediul in Elvetia, cu principalele sale facilitati de productie si origini in Germania. Este format din peste 130 de companii organizate in unsprezece divizii: terasiere, minerit, macarale mobile, macarale turn, tehnologie de beton, macarale maritime, sisteme aerospatiale si de transport, masini-unelte si sisteme de automatizare, electrocasnice si componente.

Pentru prima data in istoria companiei, a obtinut venituri de peste 9,53 miliarde de euro, o etapa importanta pentru afacerea de familie care , in prezent, are o forta de munca de 46,169 de angajati.

Divizia de echipamente terasiere, cea mai profitabila ramura a companiei Liebherr, a obtinut venituri record de 2,77 milioane de euro in 2018. Aceasta reprezinta o crestere de 299 milioane de euro sau 12,1% comparativ cu anul precedent.

SANY

In prezent SANY a construit 25 fabrici, sase puncte de vanzari si peste 100 de birouri cu peste 400 de agenti si 8.000 de furnizori in intreaga lume. In China, SANY a infiintat sase parcuri industriale la Beijing, Changsha, Shanghai, Shenyang, Kunshan si Urumchi. Cu centre globale de cercetare si dezvoltare si baze de fabricatie din SUA, Germania, India si Brazilia, produsele SANY sunt exportate in 150 de tari si regiuni. Sany este producatorul nr 1 de masini de beton si a achizitionat principalul producator german de masini de beton Putzmeister in 2012.

Anul acesta , bazat pe propriul raport semi-anual, Sany a anuntat venituri operationale de 5,57 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2019, cu o crestere anuala de 54,27%, cea mai buna performanta de la infiintarea companiei.

VOLVO CE

Este o companie internationala care dezvolta, produce si comercializeaza echipamente pentru constructii si industrii conexe. Aceasta filiala face parte din grupul Volvo si conform unui raport recent, dupa o lunga perioada de cerere puternica pe piata, vanzarile au incetinit cu 4% in trimestrul al treilea din 2019.

Vanzarile nete din al treilea trimestru au scazut cu 4%, pana la 1,6 miliarde de euro. Venitul operational a fost, de asemenea, usor in scadere, la 203,24 milioane de euro, comparativ cu 240,27 milioane de euro in perioada corespunzatoare din 2018. Aceasta a echivalat cu o marja de exploatare de 12,2%.

Produsele Volvo CE includ o serie de incarcatoare pe roti, excavatoare hidraulice, transportoare articulate, motoare gredere, compactoare de sol si asfalt, pavele, buldoexcavatoare si masini de frezat. Volvo CE are filiale de productie in: SUA, Brazilia, Scotia, Suedia, Franta, Germania, Polonia, India, China, Rusia si Coreea.

KOMATSU

Komatsu este o corporatie multinationala japoneza care produce utilaje pentru constructii, minerit, silvicultura si echipamente militare, precum si echipamente industriale ca masinile de presa, lasere si generatoare termoelectrice. Sediul central se afla in Minato, Tokyo, Japonia. Societatea a fost numita dupa orasul Komatsu, Prefectura Ishikawa, unde compania a fost fondata in 1921. La nivel mondial, Grupul Komatsu este format din Komatsu Ltd. si din alte 258 companii (215 filiale consolidate si 42 de companii reprezentate de metoda de capital).

Komatsu este al doilea cel mai mare producator din lume de echipamente pentru constructii si echipamente miniere dupa Caterpillar. Cu toate acestea, in unele zone (mai exact, Japonia si China), Komatsu are o pondere mai mare decat Caterpillar. Are activitati de productie in Japonia, Asia, America si Europa si a inregistrat un venit de 20,53 miliarde de euro in 2018.

HITACHI

Hitachi Construction Machinery Co.,Ltd. este o companie japoneza de echipamente pentru constructii care se ocupa de fabricarea, vanzarea si serviciile de mașini de constructii, masini de transport si alte masini si dispozitive. Compania Hitachi Construction Machinery este o filiala a grupului Hitachi care a fost infiintata in 1970 si a fost implicata in producerea primului excavator mecanic din Japonia, compania a devenit acum unul dintre cei mai mari producatori de echipamente de constructii din lume si este listata pe Nikkei 225.

Hitachi Construction Machinery a inregistrat un venit de 4 miliarde de euro in luna Septembrie 2019.

DOOSAN

Achizitiile companiei includ Doosan Heavy Industries & Construction (fosta Coreea Heavy Industries and Construction, o companie din industria grea specializata in centrale de desalinizare) in 2001, Koryeo Industrial Development in 2004 si Doosan Infracore (fosta Daewoo Heavy Industries & Machinery, o companie specializata in utilaje pentru constructii) in 2005.

In 2006, Doosan a achizitionat compania de inginerie de cazane Mitsui Babcock Marea Britanie (redenumita Doosan Babcock) si Kvaerner IMGB, cea mai mare companie de turnare si forjare din Romania. In 2007, Doosan a achizitionat compania de utilaje pentru constructii Bobcat SUA, cel mai mare furnizor de echipamente pentru constructii mici din lume. Grupul Doosan a devenit cel de-al saptelea furnizor mondial de masini de constructii si are in prezent 41.400 de angajati in 38 de tari, inregistrand un venit de 14,27 miliarde de euro.

XCMG

Xuzhou Construction Machinery Group Co., Ltd. (XCMG) a fost fondata in 1943 si a stat in fruntea industriei chineze de masini de constructii, transformat intr-unul dintre cele mai mari, mai influente si mai competitive grupuri de intreprinderi ale industriei interne cu cele mai complete varietati si serii de produse. XCMG este a 6-a cea mai mare companie de utilaje pentru constructii din lume.

Este pe locul 65 in lista celor mai bune 500 companii din China, pe locul 44 in lista celor mai bune 100 de intreprinderi de productie din China si pe locul 4 in lista celor mai bune 100 de producatori de masini din China. XCMG a inregistrat o crestere de 27%, un venit de 5.55 miliarde de euro. Din aceste venituri, 2,02 miliarde de euro se datoreaza utilajelor pentru ridicat.

CATERPILLAR

Este o corporatie care proiecteaza, dezvolta, proiecteaza, produce, comercializeaza si vinde utilaje, motoare, produse financiare si asigurari clientilor printr-o retea de dealeri la nivel mondial. Este cel mai mare producator de echipamente de constructii din lume. In 2018, Caterpillar a fost clasata pe locul 65 pe lista Fortune 500 si 238 pe lista Global Fortune 500, cu un venit de 49,43 miliarde de euro. Stocul Caterpillar este o componenta a mediei industriale Dow Jones.

De asemenea, compania licenteaza si comercializeaza o linie de cizme si de imbracaminte de lucru sub numele sau Cat / Caterpillar. Masinile Caterpillar sunt recunoscute prin marcile sale „Caterpillar Yellow” si sigla „CAT”.

JCB

Este o corporatie multinationala britanica, cu sediul central in Rocester, Staffordshire, care produce echipamente pentru constructii, agricultura, manipularea deseurilor si demolari. Produce peste 300 de tipuri de echipamente printer care se numara: excavatoare, incarcatoare pe roti, tractoare, vehicule militare, Dieselmax, Vibromax si telefoane.

Are o forta de munca de 9,109 si 22 fabrici in Asia, Europa, America de Nord si America de Sud, iar produsele sale sunt vandute in peste 150 de tari, inregistrand un venit de 3,79 miliarde de euro.

TEREX

Terex Corporation este un producator american la nivel mondial care a inregistrat in 2018 un venit de 4,63 miliarde de euro, o crestere de aproximativ 18% fata de anul precedent. Printre produsele sale se numara si solutii de ridicare si de manipulare a materialelor pentru o varietate de industrii, inclusiv constructii, infrastructura, cariere, reciclare, energie, minerit, transport, rafinare si utilitati.

Principalele segmente de afaceri ale companiei includ platforme de lucru aeriene, constructii, macarale, manevrarea materialelor si solutii portuare si de prelucrarea materialelor. Terex opereaza instalatii de productie in intreaga lume si ofera produse si servicii financiare pentru a ajuta la achizitia de echipamente Terex prin Terex Financial Services.