FCA si PSA confirma asocierea 50/50 pentru a crea unul dintre cele mai mari grupuri auto din lume

Grupurile PSA si FCA au anuntat planurile de fuziune la 50/50, confirmand stirile de ieri cum ca cele doua companii erau in discutii cu privire la o astfel de miscare.

Fuziunea va crea un gigant auto in valoare de aproximativ 47 de miliarde de EUR si va cuprinde unele dintre cele mai mari marci de masini din lume. FCA detine Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Maserati, Ram, Lancia si Chrysler, in timp ce PSA include Peugeot, Citroen, DS si Vauxhall-Opel.

Acordul ar crea al patrulea cel mai mare producator auto la nivel mondial in ceea ce priveste vanzarile anuale, la 8.7 milioane de vehicule, in spatele grupului Volkswagen, Toyota si alianta Renault-Nissan-Mitsubishi, precum si venituri de 170 miliarde EUR si profit operational recurent de peste 11 miliarde EUR pe baza rezultatelor din 2018.

Conform acordului la care au ajuns cele doua conglomerate auto, nu s-a anuntat nicio inchidere a vreunei fabrici. Consiliul de administratie nou format va avea 11 membri : cinci nominalizati de FCA, cinci de Groupe PSA, cu Carlos Tavares in functia de director general pentru un mandat initial de cinci ani si el va fi si membru al consiliului. Detaliile privind pasii urmatori nu au fost imediat disponibile, desi comunicatul de presa mentioneaza ca ambele consilii ale companiei au dat OK-ul pentru a finaliza discutiile in saptamanile urmatoare.

Potrivit lui David Leggett, redactor auto la GlobalData: „Aceasta veste nu este neasteptata, avand in vedere ca ambele companii au explorat activ legaturi pentru a produce avantaje sinergice. Peugeot ar putea folosi Fiat Chrysler ca parghie pentru a crea o prezenta in SUA, iar Fiat Chrysler ar obtine o expunere substantiala in Europa, beneficiind de tehnologia PSA de a aborda CO2″.

Seful grupului PSA, Carlos Tavares, a declarat: „Aceasta convergenta aduce o valoare semnificativa tuturor partilor interesate si prezinta un viitor luminos pentru entitatea combinata. Sunt multumit de munca depusa deja cu Mike si voi fi foarte fericit sa lucrez cu el pentru a construi o companie mare impreuna.”

Seful FCA, Mike Manley, a declarat: “Sunt incantat de oportunitatea de a lucra cu Carlos si echipa sa la aceasta combinatie care are potentialul sa schimbe industria auto. Avem o lunga istorie de cooperare de succes cu Groupe PSA si sunt convins ca impreuna cu oamenii nostri putem crea o companie mondiala de mobilitate globala.”